Saturday, January 11, 2014

Teater tradisional "Mak Yong" perlu dijadikan persembahan harian di Malaysia

Salamm...

Tajuk yang saya ingin bincangkan kali ini adalah berkenaan sebuah teater tradisional Melayu yang terpinggir di negara sendiri iaitu Mak Yong. Kenapa saya memilih Mak Yong? Sebab teater Mak Yong adalah satu-satunya teater tradisional Melayu yang telah diangkat dan diiktiraf oleh pihak tertinggi iaitu UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) sebagai sebuah "Masterpiece Of The Oral And Intangible Of Humanity" pada tahun 2005. 

Mak Yong sangat popular di Kelantan (suatu ketika dahulu) dan kini telah pun agak popular di Kuala Lumpur. Setinggi-tinggi tahniah kepada JKKN (Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara) dan Istana Budaya kerana telah beberapa kali mementaskan teater ini. Namun, ia masih tidak memadai jika ingin mengangkat teater ini sebagai produk kesenian negara yang telah mendapat pengiktirafan setinggi itu. 

Pada saya amat rugi jika kita terlepas pandang atau buat-buat terlepas pandang dengan salah satu kesenian tertua kita itu. Saya percaya jika kesenian ini bukannya dari Malaysia, ia sudah tentu tidak menerima nasib sebegini. Jika ia menjadi khazanah negara luar, sudah tentu ia mungkin telah menjadi bahan tarikan dunia atau bahan rujukan oleh banyak pihak. Ada antara kita yang memperakui bahawa Mak Yong kita sama seperti teater Shakespeare di England. Sama ke? Ce citer? Di mana letaknya standard Mak Yong kita berbanding dengan Shakespeare mereka?? Maksud saya bukan nak dibandingkan corak persembahannya...
sudah tentu ia berbeza...tetapi cuba bandingkan penerimaan dunia terhadap kedua-dua teater tersebut...kita dimana? dan mereka dimana? Anda carilah jawapannya...tak sama kan? 

So...??

Atas dasar ini lah saya ingin mencadangkan beberapa strategi bagi mengangkat teater ini agar ia betul-betul menjadi khazanah negara:-

1- Teater Mak Yong perlu dipentas secara harian khususnya di 
     Kuala Lumpur (kalau tidak dapat di lakukan di Kelantan) kerana
     ia perlu diangkat secara serius sehingga ia membentuk sebuah
     identiti teater bertaraf dunia.

2- Mebina sebuah panggung khusus untuk persembahan Mak Yong
    bagi memastikan persembahan dapat dilakukan secara berterusan
    (macam panggung Shakespeare di UK atau Kabuki di Jepun). 
    Tidak perlu panggung yang sopistikated seperti IB...binalah 
    sebuah panggung teater arena atau thrust supaya teater tersebut
    dapat dipersembahkan sebagaimana asal-usulnya.

3-  Jadikan ia sebagai tarikan pelancong yang datang ke Malaysia
     dan syorkan agar setiap pelancong menyaksikan persembahan 
     tersebut melalui pakej pelancongan. 

4- Pihak Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan perlu
    mempromosikan Mak Yong ini sebagai tarikan baharu, 
    sebagaimana yang dilakukan oleh Thailand dan Indonesia dalam
    mengangkat budaya dan kesenian mereka. Arahkan semua agensi
    pelancongan melakukan gerak kerja yang sama.

5- Memberi peluang pekerjaan kepada pelajar lepasan universiti
    atau penggiat seni teater tradisional Malaysia khususnya mereka
    yang telah memilih untuk mendalami teater ini di ASWARA,
    USM, UiTM, UM dan lain-lain lagi. 

6- Pelajar-pelajar sekolah (sekurang-kurangnya bermula peringkat
    menengah) hendaklah didedahkan dengan teater ini agar mereka
    mengenalinya secara lebih dekat sekaligus memupuk budaya
    cintakan kesenian tempatan.

Amat malang sekali, setelah UNESCO memberi pengiktirafan tertinggi kepada kesenian kita...apabila???

1- Orang Malaysia sendiri tidak mengenali apa itu Mak Yong...?

2- Pelancong yang datang berkunjung ke negara asal usul Mak
    Yong tetapi tidak dapat menyaksikan secara "live" persembahan 
    tersebut... kerana persembahan tersebut tidak dipersembahkan di 
    mana-mana di bumi Malaysia ini termasuk di negeri kelahiran 
    Mak Yong itu sendiri, iaitu Kelantan.

3- Orang luar memandang tinggi kesenian kita khususnya
    UNESCO....kita hanya memandang sebelah mata sahaja.

4- Kita yang mematikan kesenian kita sendiri...:-(

5- Amat rugi sekali pada tahun 2014, kita mengajak berjuta-juta
    orang mengunjung negara kita sempena Tahun Melawat Malaysia
    tetapi kita TERLUPA nak tunjukkan Mak Yong kita yang 
    mendapat pengiktirafan dunia itu..

Maafkan saya...kerana terpaksa mengunkit kisah malang ini kepada anda...tetapi lebih malang lagi jika suatu hari nanti pihak UNESCO juga akan bertindak menarik balik status tersebut setelah didapati kesenian tersebut telah mati di negara kelahirannya sendiri....:-(