Wednesday, September 9, 2015

Perbezaan Creative Thinking dan Critical Thinking...Bagaimanakah anda?

Salammm...

Rajin pulak nak menulis...beberapa hari lepas dah menulis...sambung pulak hari ini..tengah rajin katakan...:-) Sebenarnya nak bagi semangat kat kepala dan tangan ni meneruskan penulisan buku yang tertangguh..hehe..

Maafkan saya perbincangan ini agak panjang...tajuk perbincangan kali ini agak akademik kerana ia melibatkan suatu teori yang rumit dan mengelirukan. Saya akan cuba sebaik mungkin membuat perbandingannya. Tulisan ini juga merujuk kepada beberapa buku yang telah saya baca dan saya amat memahaminya secara teori dan praktikal.  

Tajuk yang saya pilih kali ini adalah "Perbezaan Creative Thinking dan Critical Thinking...Bagaimanakah anda?". Saya memilih tajuk ini kerana ingin berkongsi pemahaman dan amalan yang saya gunakan dalam kerjaya saya sebagai pensyarah dalam bidang ini dan sebagai individu yang terlibat secara langsung dalam industri seni kreatif khususnya seni persembahan. Dalam pada itu, topik-topik yang sebutkan di atas selalu ajer orang sebut...tapi apakah maksudnya dan bagaimana untuk menggunakannya. Itu yang saya nak berkongsi tu..

Ramai orang setuju...kehidupan hari ini memerlukan kita mempunyai pemikiran yang kreatif ...kalau tidak, katanya susah nak cari makan! Tapi...


Apakah yang dimaksudkan Creative Thinking tu..?

Menurut Ainon Mohd & Abdullah Hassan (2005) "...pemikiran kreatif ditandai oleh keupayaan melihat sesuatu daripada pelbagai sudut". Semua teknik berfikir yang dicipta oleh para pakar adalah untuk menolong kita mengatasi pelbagai rintangan dengan daya kreativiti. Dengan teknik-teknik pemikiran kreatif juga dapat menfokuskan pemikiran kita dalam menyelesaikan sesuatu masalah.  

Sebagai contoh:
    • Kita dapat memecahkan masalah dengan lebih teratur. 
    • Fikiran menjadi lebih jernih sepanjang masa kita sedang berfikir.
    • Ia dapat menenangkan fikiran bawah sedar kita.
    • Dapat menghasilkan idea-idea baharu.  
    • Menolong kita mengelakkan kegagalan.
    • Menolong kita bersikap positif pada kegagalan yang kita alami.
    • Dapat menajamkan lagi bakat semulajadi kita sebagai seorang  yang kreatif.

    Apabila berfikir dengan menggunakan stail kreatif, matlamat berfikir ialah untuk menghasilkan:

    • Pelbagai persepsi
    • Pelbagai konsep
    • Pelbagai idea
    • Pelbagai cara menyelesaikan masalah
    • Pelbagai cara meleraikan konflik
    • Pelbagai reka cipta
    • Pelbagai strategi dan taktik
    • Pelbagai prosedur kerja
    • Pelbagai teori
    • Pelbagai hipotesis
    • Pelbagai peraturan
    • Pelbagai hasil perundingan    

    Manakala perkara yang ditimbulkan apabila berfikir secara kreatif adalah:

    • Kita perlukan idea baharu
    • Ada atau tidak cara-cara lain?
    • Cuba cari kaedah-kaedah yang lebih mudah
    • Ada atau tidak cara lain untuk menerangkan perkara ini?
    • Tolong fikirkan kemungkinan-kemungkinan lain
    • Kita tak mahu lagi penyelesaian cara sekarang
    • Cara ini belum dicuba
    • Ini idea lama. Tentu ada cara lain.     

    Pedekata, pemikiran kreatif adalah pemikiran yang bersifat positif, membina dan bukan menghapuskan idea. Ia juga adalah keupayaan seseorang untuk melihat sesuatu dengan cara yang berbeza daripada orang lain. Atau keupayaan seseorang untuk melihat sesuatu melalui pelbagai persepsi, melakukan satu-satu kerja dengan pelbagai cara, melakukan kerja dengan cara baharu, memberi makna baharu kepada sesuatu kerja atau memberi nilai tambah baharu kepada sesuatu perkara (Maimunah Osman, 2005)

    Dalam melaksanakan tugasan seharian, tidak kira siapa kita seharusnya mempunyai pemikiran kreatif sebegini. Itulah yang dimaksudkan sesetengah orang bahawa hidup kita ni kena kreatif, kalau tidak susah untuk cari makan...Apatah lagi jika anda menjadi orang seni kerana pemikiran kreatif anda hendaklah lebih hebat lagi kerana anda sebenarnya ingin menakluki pemikiran kreatif orang lain. 

    Tapi AWAS kerana pemikiran kreatif kebiasaannya berlawanan dengan Pemikiran Kritikal (Critrical Thinking). Pendapat Critical Thinking pula selalu bertentangan dengan pemikiran kreatif kalau tidak ditanggani dengan bijaksana kerana proses pemikirannya berbeza di antara keduanya.

    Jadi, apakah yang dimaksudkan dengan Critical Thinking? 

    Critical Thinking atau pemikiran kritikal ini berasal daripada bahasa Yunani 'kritikos' yang bermaksud 'mampu menilai'. Pada masa ini perkataan kritik mempunyai konotasi negatif. Kegiataan mengkritik sentiasa bermakna membuat kritikan negatif, iaitu mencari kesalahan, kesilapan dan kelemahan. Ketiga-tiga aktiviti itu adalah aktiviti serangan, cemuhan dan kutukan (Ainon Mohd & Abdullah Hassan, 2005).

    Pemikiran kritikal berfungsi seperti perbuatan membuang antah daripada beras. Pada asalnya pemikiran kritikal dicipta untuk membuang kesilapan, kekeliruan dan andaian-andaian yang salah. Dengan membuang semua antah dalam beras, yang tinggal adalah beras belaka. Oleh itu, pemikiran kritikal tidak dicipta untuk menghasilkan klon-klon beras yang lebih baik, mahupun untuk menokok tambah agar beras itu bertambah banyak. 

    Mencari kesilapan memang berguna. Ia dapat menghindarkan kesilapan itu daripada diulang dan kesilapan itu dapat dibetulkan. Begitu juga dengan kelemahan. Ia dapat digunakan untuk memperbaiki kelemahan itu, supaya idea menjadi lebih sempurna. 

    Pemikiran yang hanya mampu mencari kesilapan dan kelemahan tidak cukup untuk membolehkan kita mencapai keberkesanan intelektual. Pemikiran ini adalah berdasarkan kepada andaian yang berbahaya, iaitu segala keperluan hidup boleh dipenuhi sekiranya kita mahir mencari kesilapan. Andaian ini percaya kalau kita dapat menghindari semua kesalahan, maka kita dapat mencipta kebaikan. Ini seperti percaya sekiranya kita dapat mencari kelemahan-kelemahan kereta lembu, kita dapat mencipta kereta bermotor? Dengan membuang semua kelemahan kereta lembu, dan akhirnya menggantikannya kereta lembu dengan kereta bermotor, ia tidak menyelesaikan permasalahan kereta lembu, kerana kereta bermotor bukan kereta lembu.

    Pertembungan antara pemikiran kreatif dan pemikiran kritikal akan memberi banyak kesan negatif kerana ia membunuh pertumbuhan idea-idea baharu dengan mematahkan semangat orang yang cuba menghasilkan idea-idea baharu. Pemikiran kreatif mengeluarkan idea-idea baharu yang terkeluar daripada paradigma sedia ada dan mencipta paradigma baharu, tetapi pemikiran kritikal menilai idea-idea baharu itu dalam konteks paradigma lama. Sudah pasti idea-idea baharu itu akan menerima penilaian negatif oleh pemikiran kritikal. 

    Berdasarkan penerangan diatas, hal ini terbukti berlaku dalam kehidupan seharian kita..kan? Percanggahan pendapat itu kadang-kadang menyebabkan kita naik rimas dan akhirnya hilang semangat atau berputus asa dalam menyelesaikan sesuatu masalah. Kenapa hal ini timbul? Jawapannya... kerana kita tidak memahami apa fungsi kedua-dua pemikiran tersebut dan meletakkan kedua-duanya ditempat yang salah.  

    Kedua-dua teknik pemikiran tersebut amat berguna dalam kehidupan kita seharian. Kebijaksanaan kitalah yang dapat menentukan kaedah mana yang bersesuaian berdasarkan sesuatu masalah yang kita dihadapi.

    Melalui pengalaman saya sebagai pemikir kreatif...kedua-dua ilmu tersebut amat berguna dalam merangka sesuatu idea baharu bagi sesuatu program atau acara baharu yang ingin dipersembahkan kepada khalayak. Proses pemikiran kritikal menjadi pedoman atau panduan bagi melaksanakan pemikiran kreatif. Akan tetapi,  penyelesaiannya tetap menggunakan teknik pemikiran kreatif kerana isu dan permasalahan yang saya hadapi adalah isu kreatif.

    Bagaimanakah Anda?

     

     



    Thursday, September 3, 2015

    Tanpa Sinografi Seolah-olah Makan Nasi Tanpa Lauk!

    Assalamualaikum semua..

    Dah lama tidak berkongsi rasa di Back Stage Call ni..hanya lalu jer tapi tak singgah..banyak yang ingin dikongsikan, tapi kali ini saya memilih isu diatas untuk diperkatakan.

    Terlebih dahulu saya mohon maaf lah kerana perbincangan saya kali ini agak emosional sikit..:-) 

    Saya kira ramai yang sudah maklum bahawa sesebuah persembahan pentas itu tidak lengkap jika tidak melibatkan elemen-elemen kreatif lain, sebagai contoh penggunaan set dan prop, lampu, audio, kostum, solekan, multimedia dan lain-lain selain dari pelakon, penyanyi, pemuzik atau penari di pentas. Tapi, saya memilih tajuk ini kerana masih ada lagi memandang hal ini sebagai second criteria dalam sesebuah persembahan. 

    Ada yang masih ketegaq mengatakan "Aku boleh juga berlakon tanpa sokongan teknikal ni!.. teknikal tak penting..yang penting pelakon dan skrip yang baik..!!. Memang betul la tuu...jika dilihat secara ringkas sebuah teater memang hanya cukup sekadar ada pelakon, ada ruang dan ada penonton..saya senyum ajer lah bila berdepan dengan hujah sebegini..tapi dalam fikiran saya...???

    Memang sukar mentafsir sebuah pemikiran atau prinsip sedemikian rupa..pada saya teater itu tergolong dalam katogeri seni persembahan pentas atau performing arts. Maksudnya, seni persembahan pentas itu merangkumi segalanya yang dipersembahkan di atas pentas. Jadi, apabila kita menyebut seni persembahan pentas, apa sahaja keperluan yang dapat menaikkan kualiti sesebuah persembahan seni itu adalah sama penting tanpa membataskan hanya perkara tertentu sahaja yang penting. 

    Saya percaya ramai juga di luar sana yang memahami hal ini, tetapi masih ada lagi yang berpegang kepada fahaman sedemikian walaupun kita di tahun 2015 ni. Pihak kerajaan telah mewartakan Dasar Industri Kreatif Negara (DIKN 2009) dengan harapan industri kreatif dapat menjana pendapatan ekonomi negara sebagaimana yang berlaku di negara-negara maju. Malangnya, sebahagian daripada kita masih lagi mencari arah dan tidak berpijak di bumi yang nyata...(:-

    Ok lah..cukup la tu melepaskan emosi...kita berbalik kepada tajuk saya iaitu "Tanpa Sinografi Seolah-olah Makan Nasi Tanpa  Lauk"!


    Apakah Sinografi? 




    Perkataan Sinografi (Scenography) berasal dari Greek, “Skini” bermaksud Pentas dan “grapho” bermaksud merekabentuk/menjadikan, yakni merekabentuk/menjadikan sesuatu di pentas (Pamela Howard, 2002). Sinografi juga boleh diterjemahkan kepada pelbagai penafsiran kerja kreatif hasil dari ciptaan atau visual yang dilahirkan seseorang bergelar pereka (designer). Produksi teater moden telah lama menggunakan teknik-teknik sinografi dalam persembahannya. Secara khususnya teknik-teknik didalam sinografi adalah menitikberatkan kepada kesan visual bagi memberi kesan yang maksima terhadap sesebuah persembahan yakni dengan menggunakan kreativiti rekaan set, props, cahaya, audio, multimedia dan kesan-kesan khas yang lain. Dengan bantuan sinografi penonton dapat memahami serta menghayati sebuah cerita yang cuba disampaikan dengan lebih berkesan. Peranan sinografi adalah seiring dengan peranan pelakon yang beraksi di hadapan pentas.
     


    Kepentingan Sinografi... 




    Kepentingan kerja-kerja sinografi dalam seni persembahan pentas saya gambarkan seolah-olah kita makan nasi tanpa lauk..kerana kalau kita makan nasi sudah semestinya kena ada lauk...walaupun makan nasi bajet sekali pun. Jadi, jika kita menjayakan sesuatu persembahan pentas tanpa dengan kehadiran elemen-elemen sinografi macam makan nasi tanpa lauk la..mana nak sedapnya. 



    Justeru, dalam hal sebegini sepatutnya tidak timbul isu siapa yang penting dan tidak penting dalam sesebuah produksi. Sebaliknya, kedua-dua hal itu saling melengkapi dan hendaklah dilihat sama rata dan sama-sama penting. Cuba kita bayangkan sebuah lakonan, nyanyian dan tarian tanpa set dan prop, backdrop, lampu, audio, kostum, solekan, multimedia dan lain-lain lagi. Apa akan jadi dengan persembahan tersebut? Samalah kalau kita makan nasi kosong..:-)

    Dalam soal ini, saya bukan sekadar untuk memahami pembaca tentang peranan sinografi dalam seni persembahan, malah mahu pihak-pihak tertentu mengambil berat dalam soal peranan kerja-kerja sinografi dalam seni persembahan pentas ini. Sebagai makluman, kerja-kerja sinografi ni memerlukan sebuah perancangan yang rapi dan memerlukan masa dan kepakaran tertentu untuk mendapatkan hasil persembahan yang bermutu. Jadi, apabila menjayakan sesuatu persembahan pentas, isu ini janganlah dikesampingkan atau buat-buat tidak faham dengan peranan sinografi ini. Seharusnya, isu ini dijadikan isu penting dalam setiap perancangan apabila menjayakan sesebuah persembahan pentas. 



    Sebagai contoh, sebuah produksi teater The Lion King mengambil masa sehingga 2 tahun untuk menghasilkan visual yang menarik di pentas. Jangan salah faham pulak..bukannya saya nak kita ikut The Lion King tu..tetapi ingin menunjukkan bahawa bagaimana mereka menjayakan sesebuah produksi yang cemerlang dengan mengambil kira proses sinografi yang terbaik. 

    Satu lagi contoh Teater Muzikal Les Miserables, dari segi peruntukan kewangan produksi, mereka membelanjakan hampir 3/4 peruntukan kewangan mereka untuk kerja-kerja sinografi. Manakala 1/4 sahaja digunakan untuk bayaran tenaga produksi. Hal ini berlaku kerana mereka mengutamakan visual yang ingin disampaikan kepada penonton mereka. Kepuasan penonton terletak kepada hasil visual yang ditampilkan di pentas.

    Persoalan yang saya bangkitkan ini bukan rekaan saya semata-mata, malah saya sendiri telah melalui pengalaman berpuluhan tahun, dimana isu ini sering dipinggirkan dan dianggapkan tidak penting oleh banyak pihak. Malah sesetengah pihak hanya mengharapkan berlaku keajaiban dengan sendiri di pentas tanpa memgetahui bagaimana kerja-kerja sebegini dilaksanakan oleh mereka yang bertungkus lumus di belakang tabir.


    Agak sedih dan malang kerana terpaksa berkongsi rasa isu-isu sebegini walaupun kita tinggal lagi 5 tahun ingin menjadi negara maju...mudah-mudahan dalam 5 tahun lagi kita dapat mengatasi isu ini dengan jayanya.


    Adalah menjadi harapan saya semoga perkongsian saya ini memberikan sedikit panduan dan pedoman kepada semua pihak agar isu-isu sebegini dapat kita atasi bersama.


    Kalau kita berpegang kepada konsep Teamwork.."Kerja kreatif adalah perkongsian idea kreatif oleh semua pihak bagi menjayakan satu matlamat...jadi mana mungkin ada pihak yang tidak penting".